BLOGG

blog image

7 ting du bør vite om yoga

Du har kanskje hatt noen forutinntatte forestillinger om yoga som hindrer deg i å komme i gang. Hvis dette er tilfelle, da er det på tide å få klarhet i hva yoga egentlig er. Her er en nøktern forklaring av treningen. 

Du trenger ikke å være fleksibel for å gjøre yoga

Det å si at du må være fleksibel for å praktisere yoga, er som å si at du må være i form for å gå på treningsstudioet. Det kan være en sammenheng mellom yoga og fleksibilitet, men å være fleksibel er ikke en forutsetning for å gjøre yoga.

Hvorvidt du er fleksibel eller ikke, bør ikke diktere om du trener. Over tid kan yoga hjelpe deg med å bli mer fleksibel – det er derfor vi kaller det trening. Fleksibilitet er et resultat av yoga, ikke en forutsetning.

Yoga er for alle

Hvem som helst kan trene yoga, helt uavhengig av alder, kroppsstørrelse, kjønn, etnisitet eller nivået på formen. Sosiale medier kan ha foreviget bildet av yoga som å være tynn, fleksibel, unge kvinner og menn. Men det sanne bildet (og intensjonen) til yoga går utover dette. Yoga er for deg og meg – våre søstre, brødre, nevøer og besteforeldre. Yoga er for alle. Faktisk betyr yoga det å forene.

Du trenger ikke å være tynn eller passe inn i en bestemt estetikk for å praktisere yoga – yoga er inkluderende og imøtekommende!

 

Yoga er ikke en religion

For den uinnvidde vestlige personen, kan det virke som det er mye med yoga som kan virke «religiøst».  Så absolutt, det er et åndelig element i treningen, men det er viktig å forstå at yoga i seg selv ikke er en religion.

Det er et åndelig element som oppmuntrer deg til å koble deg til en høyere makt i deg selv, så du kan praktisere og trene yoga som utøver av enhver religion.

Yoga handler om mer enn å strekke

Når du går til en typisk yogaklasse, går du gjennom en serie asanas (positurer) som kan se ut og føles mye som å strekke. Men det fysiske elementet i yoga er bare en del av det større bildet. 

Det sanne målet med yoga er å bevege kroppen din, få kontakt med pusten og være i øyeblikket – for å frigjøre overflødig energi slik at du kan bli mer av en observatør av egen kroppen, følelser og tanker – enn en som bare reagerer på din indre og ytre verden.

Det å være utøver handler ikke bare om hva som skjer i 60 minutter på yogamatten din. Det handler om hva du tar med deg fra den 60-minutters økten, for å ha med deg resten av dagen. 

 

Yoga kan være like enkelt eller utfordrende som du gjør det

Yoga er ikke nødvendigvis hard trening på den konvensjonelle måten, men det er mye mer utfordrende enn mange tror. Yogastillingene involverer muskler som ikke ofte brukes, eller vanligvis ikke holdes.

Noen tar fra dette at yoga er altfor tregt for dem, eller en mindre effektiv treningsrutine. 

For de av dere som fremdeles føler dere skeptiske, bør du vurdere følgende:

  • *** Yoga er ikke ment å være en trening i tradisjonell forstand, men du kan gjøre det så vanskelig eller enkelt som du vil med forskjellige modifikasjoner i hver stilling. 
  • *** Yoga tilbyr helsemessige fordeler bortsett fra kaloriforbrenning som mange inkludert idrettsutøvere vil ha nytte av. Balanse, koordinasjon, statisk styrke, fleksibilitet, organrensing, pustearbeid og oppmerksomhet («mindfulness») er alle fordelene med å praktisere yoga.
  • *** Bare fordi noe ser lett ut, betyr ikke det at det er det. Yoga er ofte en kamp for folk som er vant til å utfordre seg selv fordi det tvinger dem til å jobbe på måter de vanligvis ikke gjør.

 

Yoga kan modifiseres

Mange mennesker er redde for å gå ut av komfortsonene sine for å prøve noe nytt. De kan være redde for at de ikke kan gjøre positurene, ikke vil kunne følge med eller vil føle seg klossete når de vanligvis føler seg trygge på å ta på seg fysiske utfordringer. Imidlertid er yoga modifiserbar, så velg en lærer som vet hvordan du gjør det for å passe til kroppen din, evnen og behovene dine, slik at du føler deg komfortabel i praksis. Yoga skal tjene deg, det er ikke du som skal tjene yogaen!

 

Yoga kan tilpasses timeplanen din

Din yogatrening kan ta så mye tid som du kan vie til det. I studioet vårt har du 60 og 75 minutters klasser. På nett har du 30 til 60 minutters klasser. Tanken er at du forplikter deg til å øve. 10 minutter hver dag er bedre enn 1 time du ikke kan gå!

Hvis du har 30 minutter til å se på TV eller logge deg på datamaskinen din – da har du tid til yoga!