BLOGG

blog image

angst under graviditet

Mange mennesker er disponert for følelser av angst som følge av stressende hendelser, og hvis du vil vite nøyaktig hva stress er, bør du lese artikkelen min om det også. Faktumet er at 20 til 30% av kvinnene vil oppleve en eller annen form for angst under graviditeten. Graviditet i seg selv kan føre til angst fordi det er så mye fysisk og emosjonell transformasjon, og graviditet kan bringe nye livsutfordringer til deg, ditt forhold og din familie.

 

Overdreven stress med følelser av konstant press på jobben, på familien, konstant bekymring, frykt for fødsel og foreldre, følelser av panikk kan være sanne tegn på angst og graviditet kan bli svært overveldende hvis det er tilfelle.

Avhengig av om dette er noe som startet med graviditeten din eller noe som har skjedd i livet ditt i lang tid selv før du ble gravid, er det viktig for kvinner å vite at de fleste ganger kan du oppleve symptomer på angst under graviditet, og hvis du allerede led av angst når du blir gravid, kan disse symptomene bli verre med alle transformasjonene som følger med.

Men når skal angst være en grunn til bekymring? Og hvordan kan det behandles under graviditet? Svarene er informasjon som alle gravide kvinner bør høre.

Avhengig av alvorlighetsgrad og relative nivåer, kan angst under graviditet lett behandles med lette psykologiske terapier eller enkel meditasjon og avslapning trening som vil hjelpe deg å bli klar over deg selv, kroppen din, dine tanker og følelser, og holde deg i øyeblikket og ikke i fremtiden eller tidligere minner som utløser angst. Overveldende stress og angst blir best behandlet når du gjør et valg av virkelig å ta vare på deg selv, babyen og begynne å administrere svangerskapet.

Forebygge og kontrollere angst

Mental helse bør gis like mye oppmerksomhet og omsorg som fysisk helse, spesielt under graviditet og etter graviditet. Kvinner finner seg veldig ensomme når de håndterer disse problemene under graviditet fordi deres partner og familie ikke forstår hvordan det er mulig å føle seg dårlig i et øyeblikk som burde være det beste øyeblikket i livet, ofte etter mange år med å vente på å bli gravid.

Ikke mye er kjent om kompleksiteten av faktorer som er involvert i utviklingen av angst under graviditet, og mange helsepersonell screener ikke sine pasienter for angstlidelser.

Også en angstlidelse kan være vanskelig å diagnostisere nøyaktig på grunn av at noen av symptomene overlapper med de biologiske symptomene på graviditet som endringer i appetitttretthet, mangel på konsentrasjon, kvalme, etc.)

Historien om angst i familien kan forutsi en kvinneangst, men dette kan ikke alltid tilfelle. Faktorer som perfeksjonisme, å være for krevende for deg selv, ikke strekke seg etter hjelp, kan bidra til utvikling av et høyt nivå av angst under graviditet. En fortid med spontanaborter, fruktbarhetsproblemer, separasjon, ensomhet og andre virkningsfulle livshendelser kan også føre din vei til angst og til og med depresjon.

Kvinner bør forstå at for å forebygge og ta vare på hva det kan være en angstlidelse, bør de gjøre en innsats for å kommunisere, dele, uttrykke dine tanker og følelser selv når de føler seg sårbare, at den andre parten ikke forstår hva de går gjennom. Det er den eneste måten å lykkes med å ta vare på dem og deres baby, og en baby kan gi styrke til å overvinne disse utfordringene.

Jeg minner alltid kvinner om at de skaper og inspirerer barnet sitt inni seg, babyen føler hva moren føler som om det var hans eller hennes egen erfaring. Så en mor som bestemmer seg for å handle og bevege seg gjennom sine utfordringer er også å prege hennes baby at utfordringer kan overvinnes.

Å lære og praktisere indre fred, enkle og effektive puste- og avslapningsteknikker, og utføre dem regelmessig, vil ikke bare hjelpe den fremtidige moren til å bevege seg gjennom sine følelser av skyld, frykt eller til og med forlegenhet, men vil også hjelpe henne å komme tilbake til kroppen, pusten, fokusere på hennes følelsesmessige velvære og knytte seg dypt til babyen inni.

 

Men hva er egentlig normal angst og hva er det ikke?

Det er definitivt en forskjell mellom å være bekymret for noe og å bli konsumert om å være bekymret. Alle bekymrer seg, det er normalt, naturlig og det er menneskelig, det holder deg utenfor farlige situasjoner.  Tenk på tusenvis av år siden, da vi var tilbake i naturen, ville vi være bekymret for vår egen sikkerhet, vi ville være på vakt for vår sikkerhet, men ikke i HIGH ALERT-modus hele tiden. Angst er som å sette en falsk alarm i systemet ditt som går dag inn og dag ut uten behov fordi du ikke er på i en farlig situasjon mesteparten av tiden.

Mange kvinner, under graviditet, føler at de forsterker sine bekymringer. De fleste kvinner bekymrer seg for om de kommer til å være gode mødre hvis babyene deres er sunne. Andre kan bekymre seg for hvordan deres forhold vil endre seg, hvordan søsken vil reagere på en ny baby, eller til og med hvordan deres økonomiske liv vil være, det er normalt. Du kan føle søvnløshet og bli mer emosjonell, følsom for ting du ikke var før, det er også naturlig.

 

Men hvis du vedvarende opplever:

• problemer med å konsentrere deg om ditt daglige liv

•problemer med å fungere på jobb eller hjemme

•følelser av håpløshet

•hyppig følelse av frykt eller rastløshet

•tanker om bekymring og forventning hele tiden

• besettelsestanker som bare ikke forsvinner

•hyppig følelse av panikk

• at det er vanskelig å nyte enkle ting i livet som pleide å få deg til å føle deg bra

•alvorlig tretthet

•irritabilitet

• rastløse og forstyrrede søvnmønstre

•hvis kroppen din har hjertebank, hetetokter, svimmelhet og kvalme og muskelspenning.

Hvis du vedvarende opplever kraftige nivåer av noen eller et av disse symptomene, er det ikke normalt eller sunt, og det påvirker definitivt din evne til å fungere normalt.  Dette er når kvinner bør snakke med en spesialist fordi for noen kvinner kan deres normale angst eskalere og kan bli en angstlidelse.

 

Hvor høye nivåer av angst kan påvirke mor og baby

Når en gravid kvinne lider av høye nivåer av angst hun kan utvikle mer fysiske klager sammenlignet med andre gravide kvinner, har større sjanse for å be om en primær keisersnitt og for å utvikle posttraumatisk stress og postpartum depresjon.

Langsiktige og høye nivåer av angst er også forbundet med en økning i risikoen for preterm fødsel, lav fødselsvekt, lavt APGARS-nivå hos nyfødte.

Langsiktige effekter forbundet med mors stress og angst inkluderer økt følelsesmessige reaktivitet hos babyen, oppmerksomhetsproblemer, oppstyr, dårligere bånd mellom mor og baby. Stresshormonene som utløses med angst påvirker både mor og baby, som påvirker den følelsesmessige og mentale utviklingen av babyen også.

 

Hva du kan gjøre

Det er nå effektive former for angstbehandling gjennom hele svangerskapet, og kvinner trenger ikke å føle seg ustøttet. Husk at i denne ligningen er det enda et medlem i teamet ditt - babyen din, som også er der for å hjelpe deg.

Puste- og avslapningsteknikker har vist seg å redusere angst betydelig under graviditet, og det inkluderer ingen medisiner. Strategier for selvledelse har også vist seg å være effektive.

For kvinner opplever angst under svangerskapet prenatal yoga og meditasjon har også vist seg å være en utmerket modalitet for å bidra til å stabilisere stresshormoner. Prioriter søvnsyklusen din, planlegg en tid i løpet av dagen for å bremse og bli oppmerksom på følelsene dine, gå en 10-minutters spasertur eller få tid til svømming, for å være i samme vannmiljø som babyen din, vil det også hjelpe. Lytt til musikk, spis sunt og finn et balansert kosthold for emosjonell og fysisk energi som virkelig kan få deg til å føle deg mer positiv også eller få en massasje fra en profesjonell eller til og med bare partneren din.

I stressfri graviditets program, har jeg også inkludert bindingsteknikker for å hjelpe kvinner til å føle seg forbundet og knyttet til sin baby gjennom svangerskapet og utover.

I tillegg gir jeg kvinner informasjon om angst fordi det hjelper dem å bli klar over sitt indre miljø, utløsere og reaksjon, endre sine vaner og oppførsel. Bevæpne deg med kunnskap!

Bygg et støttesystem. Tilbring tid med venner som også forventer, og vurder å bli med i et nettsamfunn for å få kontakt med andre som takler de samme følelsene som deg.

Disse strategiene alene eller kombinert kan være tilstrekkelig til å hjelpe gravide mødre oppleve mindre stress og angst under graviditet.

Til slutt, husk deg selv at du vil ha babyen og instinktet ditt som mor ved din side, og du vil virkelig vite hva du skal gjøre når din bunt av positive tanker, selvtillit og glede kommer, du er den beste moren til babyen din, og det babyen din virkelig trenger er ganske enkelt din kjærlighet.