BLOGG

blog image

HVA YOGA ER – OG HVA YOGA IKKE ER

Som en som prøver sitt beste for å bevege seg gjennom denne verdenen med en økt bevissthet om mine egne tanker og ord, så vel som andres ord, har jeg vært vitne til måtene vi alle er så strenge og urettferdige mot oss selv.

Som yogalærer, er det en setning jeg ofte hører fra nye utøvere: «Yoga er ikke noe jeg er god på, jeg er ikke så fleksibel»

Sett i sammenheng med yogaen jeg kjenner, er dette en uttalelse som ikke gir mening. Noe som ledet meg til tanken på at det kan være nyttig for nye så vel som erfarne utøvere at jeg deler det jeg mener yoga ikke er, samt hva yoga er.

Yoga handler ikke om å se bra ut. Det handler ikke om å ha en perfekt kropp for å se bra ut i en bikini.
En sterk og fleksibel kropp er en fin konsekvens av regelmessig yoga, men det sanne målet er å forene kropp og sinn ved hjelp av pusten. Årsaken til mest lidelse er i sinnet, spesielt når det føles atskilt fra resten av oss. Yoga hjelper til med å lindre denne ubalansen ved å skape en mulighet for at denne forbindelsen mellom kropp og sinn kan gjenopprettes.

 

Yoga handler ikke om å mestre en utrolig avansert positur for å skremme de du trener sammen med. Gitt måten yoga har blitt presenter på i Vesten, er det lett å forstå hvorfor mange som er nye innen yoga, tror at det handler om utseende. Akkurat nå på Instagram, er det over 20 millioner bilder (og et stadig voksende antall), mange av dem som viser folk som praktisere yoga i umulig akrobatiske positurer med bena bak hodet, eller videoer av noen som står i langvarig håndstående med tær som berører pannen. Selv om disse stillingene var ment å inspirere, kan de også være veldig fryktinngytende for andre, spesielt i vår kultur der vi ofte sammenligner, konkurrerer og finner grunner til å være urettferdige mot oss selv.

Yoga handler ikke om å vise frem de fancy nye yogabuksene eller den nye matten.
Yoga er en USD 30 milliarders bransje (og voksende), og mye av dette blir brukt på klærne. Eksplosjonen av praktisering av yoga i samfunnet vårt kan være veldig spennende, men den mørke siden er utgiftsaspektet ved denne entusiasmen, som kan etterlate de med mindre penger, som mener inngangspris er dyr. Det er ikke tilfelle, bare kom til klassen med komfortable klær! I India var det ingen matter i det hele tatt, de brukte gulvet med et lite teppe for å øve!

Yoga er et sanskritord som bokstavelig talt betyr «å spenne for», eller å koble sammen/forene. Yoga handler om tilkobling, eller koble til igjen. Koble pusten til kroppen, kroppen til sinnet, sinnet til hjertet.

Resten av det er rett og slett overflødig, unødvendig, et produkt av vår kultur og dens fokus på utseende, forbrukersamfunnet og konkurranse.

Yoga handler om hvordan en positur føles i kroppen, hvordan det åpner opp energilinjene og gir mulighet for en dypere og rolig pust. Posisjonene lar oss bevege vår fysiske og følelsesmessige energi gjennom kroppen med et rolig sinn, forberede oss på meditasjon, et klart sinn slik at vi kan bli mindre reaktive og mer observante i forhold til vår indre og ytre verden. Når vi er bevisste på våre tanker og handlingsmønstre, kan vi forvandle oss selv og forme en ny virkelighet.

Yoga utviklet seg for tusenvis av år siden. Se for deg vismenn som sitter i meditasjon i timevis, for deretter å gjøre noen strekk før de sitter igjen. Poseringene forbereder bare kroppen til å være i et rolig og forbundet sted for at denne harmonien skal finne sted.

Hvis du kan puste, kan du praktisere yoga.
Pusten er vår livskraft, fra vår første inhalering ved fødselen, til vår siste utpust ved døden. Det å praktisere yoga for meg er å inhalere mening i pustingen mellom disse to øyeblikkene. Det forbinder meg med det guddommelige lyset innvendig, og arbeider for kontinuerlig å kaste lagene som bygger seg opp og dekker det lyset.

Og akkurat som yoga ikke krever en dyr matte eller nye bukser, er det å oppnå Samadhi, eller forening med vårt guddommelige lys, ikke noe uoppnåelig sted på toppen av et Himalaya-fjell – det er alltid innvendig.