BLOGG

blog image

Kan stress påvirke babyen din?

Svaret er ja, det kan det.

Vi vet at høye nivåer av stress og overflødig angst kan forårsake helseproblemer, som høyt blodtrykk og hjertesykdom, men når en kvinne er gravid, kan denne typen stress øke sjansene for å få en for tidlig baby eller en lav fødselsvekt baby, og en økt risiko for helseproblemer. La oss ikke glemme at under graviditet er mor og baby i en sammensmelting av kropp, tanker, følelser og energi, og alt som moren lever blir også levd av hennes baby. Dette er avtrykk som hennes baby samler for bedre å forberede seg på verden utenfor.

I denne artikkelen vil du lære hva stress handler om og hvordan det kan påvirke deg og babyen din.

Hva er egentlig stress?

De fleste gravide kvinner er klar over rådene som handler om å spise sunt, slutte å røyke, unngå alkohol, men vi hører svært lite helseråd om stress under graviditeten. Stress har spesifikke farer for den fysiske og følelsesmessige velværen til både mor og baby.

 

Vi har alle lidd av stress på en eller annen måte, og stress under graviditet er vanlig, ikke minst fordi graviditeten selv kan fremkalle en slags stress, spesielt hvis graviditeten var uplanlagt, og også fordi graviditet krever en rekke endringer i livet, inkludert i forholdet ditt, arbeidet ditt og nye bekymringer.

Stress er kroppens reaksjon på en utfordring eller etterspørsel, og under graviditet kan oppleves som tanker og følelser som får deg til å føle deg frustrert, sint, nervøs eller engstelig, med en generell følelse av fysisk eller følelsesmessig spenning.

Så tro det eller ei når du er under stress er fordi du ser noe som en livstruende situasjon, og det forårsaker en reaksjon på hjernen din og på kroppen din. På kort tid kan stress faktisk være positivt, fordi det er biologisk og naturlig når det hjelper deg å unngå fare eller en vanskelig situasjon. Men når stress varer lenge, kan det skade helsen din og påvirke babyens utvikling.

 

Hvor kommer stressreaksjonen fra?

Det kommer fra millioner og millioner av år med evolusjon. Ja, vi har utviklet oss, men vi har fortsatt vår reptilske hjerne, den tidligste utviklende delen av hjernen vår, har amygdalakjertelen i seg, og denne kjertelen er avgjørende for avkoding av følelser, og spesielt stimulans som truer organismen vår. Når amygdala kjertelen aktiveres er det en kaskade av reaksjoner i hjernen og kroppen vår, og disse reaksjonene kalles stressresponser, eller sympatisk respons, også kalt en kamp-eller-flukt respons.

 

Stress kan komme på mange måter og kan skyldes enten fysiske faktorer, psykologisk eller til og med sosialt, og kan påvirke kropp, følelser og relasjoner.

Hva skjer med kroppen vår når stressresponsen aktiveres?
Når stressresponsen starter, kutter vi av den mer logiske delen av hjernen vår som hjelper oss å planlegge, organisere ting, analysere og være mer kreative - prefrontal cortex - slik at vi kan få en umiddelbar reaksjon.

Og hypothalamus, som er en veldig liten region ved hjernens base, setter av et alarmsystem i kroppen din. Deretter, gjennom en kombinasjon av nerve- og hormonelle signaler, ber dette systemet binyrene dine, som ligger på toppen av nyrene dine, om å frigjøre en bølge av hormoner, inkludert adrenalin og kortisol, også kalt stresshormoner, og det er da kaskaden av reaksjoner skjer.

Stressrespons reaksjon:

• Adrenalin øker hjertefrekvensen

• Blodtrykket øker

•Energiforsyningen øker

• Kortisol øker sukker i blodet og hjernen

•Tilgjengeligheten av stoffer som kan reparere vevet ditt i tilfelle en ulykke øker også

 

Det endrer i utgangspunktet immunsystemresponsene og undertrykker fordøyelsessystemet, reproduktive systemet og vekstprosessene.  

Dette komplekse og naturlige alarmsystemet påvirker også hjerneregionene som styrer humøret, og du kan føle en tendens til frykt, angst, depresjon, å være bekymret hele tiden eller sint.

Dette er en veldig sterk biologisk respons og er virkelig ment å være kortsiktig fordi hensikten var for vår egen overlevelse, men den langsiktige aktiveringen av dette stressresponssystemet og overeksponeringen til kortisol og andre stresshormoner kan forstyrre nesten alle kroppens prosesser.

 

Dette gir deg økt risiko for mange helseproblemer, inkludert:

·       Engstelse

·       Depresjon

·       Fordøyelsesproblemer

·       Hodepine

·       Hjertesykdom

·       Problemer med å sove

·       Hukommelses- og konsentrasjonsproblemer

Derfor er det så viktig å lære sunne måter å håndtere stress på livet ditt.

 

Hvorfor er stress så hyppig i vårt daglige liv?

I mange av våre vestlige kulturer, istedet for å dyrke et miljø av rolighet og observasjon, som den vi hadde før i naturen, et miljø som er godt og sunt å behandle alle våre aktiviteter og oppnå gode ytelsesnivåer, for eksempel miljøet vi trenger på jobb, hjemme, spesielt kvinner som multitasker hele tiden,  lever vi heller i et miljø som alltid ber om en rask reaksjon fra oss selv. Vi reagerer mye og sparer ikke vår naturlige stressrespons bare for situasjoner der vi virkelig trenger det for å overleve i en vanskelig situasjon.

Problemet er at en stressreaksjon, som er en veldig sterk reaksjon både fysisk og følelsesmessig, er et mønster som faktisk kan bli en vane.

 

Hva kan stress gjøre med gravide kvinner og deres babyer?

Det er veldig viktig for gravide å kontrollere stresset fordi miljøet som eksisterer utenfor provoserer frem reaksjoner i mors kropp og sinn, følelser og tanker, og det som skjer med moren kan også overføres til hennes baby. 

Barnet i mors livmor kjenner på alle opplevelser og reaksjoner på moren som det var babyens egne erfaringer, for bedre å forberede seg på livet etter fødselen,  og øke sjansene for overlevelse.

 

Barnet lærer å gjenkjenne morens ytre miljø gjennom morens indre signaler.

 

Vi vet nå at ved unnfangelsen overføres genetiske programmer fra hver forelders DNA til barnets første celle, men vitenskapen om epigenetikk avslører at under graviditeten kan disse programmene faktisk aktiveres eller ikke, eller til og med endres, i henhold til kvaliteten på hva den gravide morens liv, samt kvaliteten på omgivelsene. Når en kvinne er gravid, blir hennes erfaring informasjon som organiserer babyens utvikling og blir registrert i hver celle.

Vi forstår nå at babyer er langt mer følsomme enn vi trodde de var, og ansvaret til en mor strekker seg utover det fysiske båndet og beveger seg inn i kvaliteten på hva hennes sinn opplever, hennes tanker, følelser, til og med hennes syn på omverdenen.  

Så, hvis barnet er født i en stressende overlevelsessituasjon og babyens mer primitive natur aktiveres mange ganger under graviditeten, viser studiene at barnet har en mindre hodeomkrets, mindre frontallapp og en større bakhjerne, større binyrer fordi det følelsesmessige signalet som moren opplever, også former babyens kropp for bedre sjanser for overlevelse hvis barnet står overfor samme miljø som det moren gjør.

Forskere ved Universitetet i Zürich har oppdaget at stress kan påvirke stoffskiftet i morkaken og veksten av det ufødte barnet. Hvis moren er under stress over en lengre periode, stiger konsentrasjonen av stresshormoner i fostervann, og tilførselen av oksygen til babyen kan være lavere.

Mødre som opplever følelser av angst, frustrasjon og depresjon under svangerskapene, fører også til en dårligere forbindelse og bånd med sine babyer, påvirker arbeidskraft og postpartumopplevelse. Dette er grunnen til at det er så viktig for en mor å være godt informert, å lære å ha midler, strategier og verktøy for å bringe harmoni inn i hennes følelser og tanker for den beste starten på babyens liv.

Når vi praktiserer indre fred under graviditeten, praktiserer vi dype puste- og avslappelses teknikker som vil hjelpe oss å komme tilbake til oss selv, være mer oppmerksomme på våre behov og koble deg mer til babyen din. Vi blir mer bevisste på hvem vi er, våre følelser og reaksjoner, og er i stand til for øyeblikket å ta bedre beslutninger for oss og vår baby.